Pénteken november 10-én megemlékeztünk a Trecsén-Csákfalvai (Trenčín-Kubrá) első világháborús katonai temetőben a hősi halottainkra. Trencsénben az I. vh alatt hadikórház működött. Itt nem csak a sebesülteket ápolták, de ide szállították a különböző fertőző betegségekben szenvedő katonákat is. Mivel Trencsén lakossága tiltakozott, hogy az elhunyt katonákat a polgári temetőbe temessék, így a várostól távolabb létesítettek katonai haditemetőt. Ez a temető a Trencsén-Csákfalvai kaszárnya területén 8000 négyzetméteres területen található, szomszédságában lőszerraktár található ezért nem látogatható az év minden napján. Elfelejtett temetőként is emlegették. A temetőben 771 különböző nemzetiségű katona van eltemetve, hatszáz körül a monarchia katonái és ebből 112 a nevesített magyar honvédek sírja. A csákfalvai temető felújítása Ing. Pavel Honzek nyugalmazott tábornoknak köszönhető, 2014-ben a trencséni tábornokok klubja kezdeményezte a kaszárnya területén bokrokkal, fákkal benőtt területen a takarítást, mivel a korabeli sírkövek a közel száz év alatt majdhogy nem teljesen tönkrementek így új sírköveket kezdtek legyártani. Majd fokozatosan kezdődött a sírkövek kihelyezése. A temető teljes felújítását 2018-ra az első világháború befejezésének évfordulójára tervezik.

Az idei megemlékezésen közel 300 an vettek részt, közel hat ország katonai diplomatái képviselték országaikat és helyezték el a kegyelet koszorúit.

    A Magyar Honvédelmi Minisztérium nevében Holló József tábornok és Vida Csaba katonai attasé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Horváth Lajos, a Limes Anavum Reginális Társulás nevében pedig jómagam helyeztük el a kegyelet koszorúit.

 

Lejegyezte Bréda Tivadar  

   

Hadisír kutatás  (kattintással új weboldal érhető el)