Idén - október 9-én - a Párkányi csata 330., valamint a LIMES - ANAVUM Regionális Kulturális Társulás által 2008-ban, a 320. évforduló alkalmából felállított emlékmű ötödik évfordulóját ünneplik meg Párkány városában.

A jelentős történelmi eseményre való megemlékezés-sorozat már nyár végén elkezdődött a városban. Lengyel turisták százai rótták le tiszteletüket III. Sobieski János lengyel király bronz lovas szobránál a templom mellett az évforduló apropóján felállított emlékműnél.
Szeptember 11-én 200 lengyel motoros lepte el a várost, akik hazájukból indulva Esztergom- Párkány - Bécs vonalon teszik tiszteletüket egykori királyuk győzedelmes csatái útvonalán.
Esztergomi koszorúzásuk után, reggel részt vettek a Bazilikában lévő szentmisén, majd átkeltek a Mária- Valéria hídon és a szobornál tették tiszteletüket. Itt elmondtak egy imát, majd rövid történelmi ismertetőt kaptak vezetőjüktől, koszorúztak, s elénekelték himnuszukat. A csapatot elkísérte Lengyelország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa Piotr Lebek is. Párkányban a csapatot a LIMES - ANAVUM PT vezetősége várta és köszöntötte.
A megemlékezés-sorozat következő rendezvénye a városi múzeumban lesz, szeptember 27-én, amikor a városi napok keretében megnyitják a Párkányi csata emlékére készített dokumentum kiállítást.
Október 5-én az ausztriai lengyel lap a POLONIKA szerkesztői jönnek megkoszorúzni Párkányban az emlékművet.
A LIMES - ANAVUM Regionális Honismereti Társulás október 19-én egy hálaadó magyar - lengyel szentmise keretében tart megemlékezést a 330. évforduló alkalmából.

A párkányi csata néven ismert ütközetet 1683. október 7-9. között Sobieski János lengyel király serege vívta a Kara Musztafa vezette török csapatok ellen. Miután a Habsburg-lengyel hadsereg szeptember 12-én tönkre verte a Bécset ostromló törököket, Sobieski a visszavonuló Musztafáék után eredt, azzal a szándékkal, hogy Érsekújvárt és Esztergomot is visszaszerzik a törököktől. Október 7-én csapott össze a két hadsereg, a csata első ütközetei kétezer lengyel katona életét követelte. Másnap azonban megérkezett Lotaringiai Károly sereg, így együttes erővel képesek voltak megfutamítani a török csapatokat. A győzelem lendületében Sobieskiék ostrom alá vették Esztergomot is, a várat birtokló Ibrahim pasa végül október 28-án feladta a küzdelmet, a város 140 éves török hódoltsága így véget ért. A párkányi és az esztergomi csata után tehát Magyarország északi részeit megszálló török csapatok visszavonhatatlanul vereséget szenvedtek és az út Magyarország felé nyitva állt.Képgaléria

Megemlékezés a PÁRKÁNYI CSATA 330. évfordulóján (képgaléria)

Dániel Erzsébet - Őseim emlékére c. könyvének bemutatóján

 
 

Szülőföldem szeretlek, Honismereti vetélkedő Párkányban

Szülőföldem szeretlek, Látogatás az Oroszkai Hadtörténeti Magánmúzeumban

AKIKÉRT NEM SZÓL A HARANG...

 XIII. történelmi konferencia a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából. (a képre kattintva - képgaléria)

 
Megemlékezést tartottunk a Doni-katasztrófa 74. évfordulóján
Szülőföldön hontalanul - XIV. Történelmi Konferencia Párkányban. 2016. szeptember 1. (képgaléria)